Jezik

eng

Pratite nas

Reditelj Lordan Zafranović i producent Den Tana gosti Skupštine grada Beograda

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić ugostila je danas u Starom dvoru čuvenog reditelja Lordana Zafranovića i producenta Dobrivoja Tanasijevića - Den Tanu. Zafranović i Tanasijević su ovogodišnji dobitnici prestižne nagrade „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 51. FEST-u, koji zvanično počinje večeras.
Nataša Mihailović Vacić izrazila je tom prilikom veliko zadovoljstvo što su baš ova dva filmska umetnika dobitnici nagrade jer su svojim radom dali ogroman doprinos svetskoj kinematografiji i njenom razvoju. Zbog toga, FEST im se ove godine odužuje, navela je gradska sekretarka za kulturu.

Na svečanom otvaranju FEST-a večeras će Zafranoviću i Tanasijeviću nagrada „Beogradski pobednik” i zvanično biti dodeljena.

Lordan Zafranović je jedan od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora koji je nedavno obeležio 60 godina karijere. Autor je kultnih igranih i dokumentarnih ostvarenja među kojima se izdvajaju „Okupacija u 26 slika”, „Pad Italije”, „Večernja zvona”, „Testament” i drugi, a u toku je i snimanje njegovog novog filma „Zlatni rez 42 - đeca Kozare”. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada za stvaralaštvo.

Filmski producent Dobrivoje Tanasijević - Den Tana poznat je po ostvarenjima „Kičma” Vlatka Gilića, „Poseban tretman”, filmu koji je osvoji mnogobrojne nagrade među kojima i nagradu za žensku ulogu na filmskom festivalu u Kanu koja je dodeljena Mileni Dravić, kao i filmu „Suton” koji je takođe režirao Goran Paskaljević, a u kojem igra jedini srpski oskarovac Karl Malden. Den Tana dao je izuzetan doprinos u stvaranju Legata posvećenom Karlu Maldenu u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nagrada „Beogradski pobednik” ustanovljena je 2014. godine na predlog Jugoslava Pantelića, umetničkog direktora FEST-a. Prvu nagradu „Beogradski pobednik” dobila je Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a nakon toga ovo prestižno priznanje dodeljeno je Velimiru Bati Živojinoviću, Viktoriji Abril, Ričardu Drajfusu, Mikiju Manojloviću, DŽonu Mektirnanu, Nedi Arnerić, Ištvanu Sabou, Emiru Kusturici, Karenu Šahnazarovu, Radetu Šerbedžiji, Puriši Đorđeviću, Miri Banjac, Dušanu Makavejevu i drugima.

FEST se ove godine održava od 24. februara do 5. marta.

Galerija