Jezik

eng

Pratite nas

„SENKA KARAVAĐA“ MIKELEA PLAĆIDA U GALA PROGRAMU 51. FEST-A

 

U okviru programske celine Gala 51. FEST-a u beogradskim salama prikazuje se film „Senka Karavađa”  koji je režirao Mikele Plaćido, a može da se pogleda u bioskopu Cineplexx Galerija 28.02. i 1. marta u Jugoslovenskoj kinoteci. Pred akreditovanim novinarima FEST-a o italijansko-francuskoj koprodukciji govorila je Federika Vinćenti, producentkinja filma „Senka Karavađa”.
- Presrećna što sam ovde na FEST-u, o kome puno znam. Znam da je Mikele Plaćido popularan kod vas i žao mu je što nije mogao da dođe, ali sutra ima predstavu i nismo mogli da rizikujemo da zbog nekog kašnjenja leta izneveri 20 lljudi. Mnogo vas pozdravlja - navela je Federika Vinćenti na početku susreta sa novinarima.
- Sa Mikeleom Plaćidom sarađujem već dugi niz godina i zaista je pravi genijalac kao glumac i uspešan reditelj, a kada mi je rekao da želi da se upusti u ludilo pisanja scenarija za film o
Karavađu, znala sam da želim da budem deo ovog projekta - rekla je producentkinja. Kako je navela, za film je potrošeno 13 miliona evra što je mnogo i za italijanske uslove gde je desetak milliona prosečan filmski budžet, te da u filmu pored Rikarda Skamarćia igra i velika zvezda evropskog i francuskog filma - Izabel Iper.
Prema njenim rečima nije reč o klasičnom biografskom filmu, već nečemu što više naginje ka trileru.
- Dramaturgija filma zahvaljujući Plaćidu je veoma fluidna, radnja teče. Poseban segment filma je bio istraživački rad, što mene posebno privlači, jer sam ljubitelj umetnosti, slikarstva, istorije umetnosti, i taj deo mi je sigurno bio najzanimljiviji, rekla je ona dodavši da je za film bilo potrebno uraditi 17 reprodukcija Karavađovih slika sa originalnim bojama i dimenzijama za koje je bilo potrebno dobiti dozvole iz svih muzeja i galerija sveta koje poseduju slike ovog umetnika. Kako je navela, umesto standardnih sedam ili osam nedelja priprema „Senka Karavađa” pripremana je čak 20 nedelja.
- Bile su to veoma složene pripreme, rad na kostimima, scenografiji. Izuzetno smo se dobro pripremili tako da je snimanje trajalo samo 11 nedelja - otkrila je producentkinja.
- U ovom filmu imamo lik istražitrelja koji preispituje sve prijatelje i neprijatelje Karavađa, što liči na triler, koji je tako karakterističan za Mikelea Plaćida. Bez takve priče u scenariju, filma “Senka Karavađa” bi bio samo još jedna biografska drama, a to nam nije bio cilj. Zato je tu “Senka” jer je ona sve što mrači i sakriva jedan talent - kazala je Vinćenti. Kako je ispričala, bilo je zamišljeno da u jednoj sceni lopta padne sa plafona.

- To je bilo komplikovano izvesti, ali, nisam htela da odustanem od zamisli. Rekla sam Plaćidu “Hoćeš loptu koja pada sa plafona? Imaćeš loptu koja pada sa plafona.” Tako smo obezbedili dizalice, kranove i sve što je bilo potrebno da se ta scena snimi. Zato sa „Senkom Karavađa” idemo izvan uobičajenog, pomeramo granice - zaključila je Federika Vinćenti.

Galerija