Jezik

eng

Pratite nas

Toni Gojanović, član Glavnog žirija: FEST je jedna od najznačajnijih filmskih adresa regiona

Koji su vam bili prvi utisci nakon pogledanog spiska filmova za glavni takmičarski program?

- Radi se o zbilja impresivnom, pomno odabranom spisku internacionalnih filmova koje ćemo gledati ove godine na FEST-u.
Kao član žirija trenutno sam u procesu gledanja filmova, a pravi sud moći ću dati tek nakon što odgledam sve naslove. Ono što već sada mogu reći je da me ugodno iznenadila izvrsnost, različitost žanrova, priča i estetika iz raznih dijelova svijeta. Pravo osvježenje u odnosu na standardnu blockbustersku ponudu u kinima.

Umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić, primetio je tokom jednog neformalnog razgovora kako ste u "Karauli" bili partner glumici Verici Nedeskoj, koja je ove godine u konkurenciji za najbolju glumicu u filmu "Sestre". Da li ste sigurni da ćete ostati objektivni sudija? Šalu na stranu, koliko je, uopšte, teško "suditi" tj. ocenjivati svoje kolege?

- Verica Nedeska nevjerojatno je talentirana glumica. Imao sam zadovoljstvo prije mnogo godina raditi s njom u meni, jos uvijek, najdražem filmu "Karaula".
Međutim, ne bi bilo ozbiljno od mene da filmove i uloge sudim po osobnim simpatijama i poznanstvima.
Tu smo da uživamo u dobrim pričama i izvedbama koje uspiju dotaknuti dušu.Mislim da je to pitanje stava. Sagledavajući širu sliku, mislim da odavanje bilo kakvog priznanja pojednicu koji je svojim radom pomaknuo granice ili učinio bitan iskorak u nekoj vrsti profesije, svih nas vodi naprijed. Suprotan slučaj vodi, najblaže rečeno, osrednjosti.

Šta je ono što vam je najvažnije kada gledate neki film? Tema koju pokreće, scenario, gluma, režija, vizuelni doživljaj, atmosfera, originalnost bilo koje vrste, nešto sasvim drugo...?

- Umjetnička djela teško je secirati, analizirati i rastavljati na djelove. Na primjer, kada posmatram neku umjetničku sliku, gledam ju kao cjelinu. Ne mogu odvojiti potez kista na platnu od cjeline kojoj pripada. Tako je i sa filmovima. Koliko fantastičnih glumačkih ostvarenja nikada nije dobilo priliku da dopre do široke publike ili bude primjećeno od strane kritike, jer je cjelina kojoj su pripadali bila loša. Dobra glumačka interpretacija izgubljena je u lošem filmu. Film je složeni mehanizam na kojem radi mnogo umjetnika koji imaju za cilj ispričati nam priču. Ne postoji recept za dobar film. Siguran sam da svaki redatelj želi napraviti dobar film. Isto tako svaki scenarist želi napisati scenarij koji će se pamititi, svaki glumac nada se da će odigrati ulogu kojom će moći pokazati svoj talent. Nakon završenog procesa snimanja kreće, često dugotrajan, proces postprodukcije, kada opet neki drugi talenti preuzimaju materijal i daju mu svoj obol. Na kraju procesa dobivate nešto što je proizvod sinergije mnogo talenata i ponekad se desi da se zvijezde poklope, sve sjedne na svoje mjesto i dobijemo filmove koji postanu klasici... remek-djela. Dugačak je to i neizvijestan put i što se duže bavim filmom, to me više fascinira.

Kakve filmove volite privatno da gledate, imate li omiljenog autora?

- Zavisi od raspoloženja. Ponekad želite vrhunsko jelo najboljeg kuhara a ponekad uživate u hamburgeru. Omiljenih autora ima tako mnogo, ali izdvojiti samo jedno ime mi se čini gotovo nemoguće.

Sa kojim osećanjem dolazite na svoj prvi FEST?

- Istina, ovo je prvi put da ću posjetiti festival i jako se veselim. Biti dio nečega što ima tako dugu tradiciju i to kao član žirija Glavnog programa, zbilja je čast i zahvalan sam na ukazanom povjerenju. Mislim da je FEST odavno prerastao granice Srbije i da je jedna od najznačajnijih filmskih adresa regije. Prvih 50 godina tek su početak i nadam se da će festival nastaviti da raste i da iz godine u godinu dobija na značaju.

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra