Jezik

eng

Pratite nas

TREĆEG DANA FESTA JOŠ DVE EKIPE PREDSTAVILE FILMOVE PRED NOVINARIMA

Trećeg dana FEST-a novinarima su se predstavili i autori ostvarenja "Probudi me" i „Lisica“  koje festivasla publika gleda u Glavnom takmičarskom programu.Reditelj i koscenarista Marko Šantić, direktor fotografije Ivan Zadro i producenti Dimče Stojanovski i Jure Bušić su predstavili film "Probudi me". Prema rečima Marka Šantića, reditelja i koscenariste filma, kroz amneziju glavnog junaka autori su izneli priču o migrantskoj krizi koja je pre nekoliko godina zadesila Evropu.
Kako je naveo, inspiracija za film je bio talas migranata sa Bliskog istoka koji je prošao Evropom pa i Slovenijom tokom 2014 i 2015. godine.

- Zanimljiva je bila reakcija prosečnih ljudi, na dolazak strane kulture. Videlo se kako su ljudi postajali uplašeni, osećao se strah i neka vrsta paranoje. Menjao se način razmišljanja- rekao je Šantić novinarima.

On je kako kaže element amnezije glavnog junaka uzeo kao simbol za „redizajniranje istorije u većem obimu“.

- Svedoci smo redizajniranje istorije koja se odigrava poslednjih godina oko nas, mlađe generacije ne znaju toliko o zajedničkoj istoriji, manje čitaju, a više gledaju internet i imaju suženi krug informacija, a primetili smo i kolektivnu društvenu amneziju- objasnio je Šantić.

Mladi glumci Simon Morze i Marko Kerezović predstavili su nemačko-austrijskog film „Lisica“ režisera Adriana Goigingera. Kako se čulo u pres Sali FEST-a film “Lisica” je istinita priča o Francu Strajtbergeru, pradedi reditelja i scenariste Adriana Goigingera  i priča je o prijateljstvu mladića i lisce.

- Pradeda našeg reditelja - Franc Strajtberger, pričao je tu priču sa lisicom kada je Adrijan imao 14 godina. Sudbina njegovog pradede bila je veoma teška, jer je usled siromaštva njegovih roditelja i on bio taj koji je prodat.  Adrian je ispričao kako Franc nije pokazivao nikakve emocije povodom tog svog teškog života, postao je hladan do te mere da nije  drugima dao da osvete kako se oseća. Jedino je ispoljio emocije i pustio suze kada je pričao o - lisici - istakao je Morze.

Morze  je istakao da je film sniman sa pravom lisicom te da tokom snimanja trenirano šest životinja za saradnju sa glumcima što je bilo neobično iskustvo.

Pored Morzea o filmu „Lisica“ govorio je i mladi umetnik Marko Kerezović koji je naglasio da je ovo njegov prvi film i da je ulogu dobio prijavivši se na kasting.
- Ovo je, nadam se, početak moje karijere, jer nameravam da se bavim glumom. Upisao sam studije glume od septembra u Beču, tako da se nadam da ću nastaviti dalje da snimam fimove- kazao je Kerezović i dodao da su na otvorenom kastingu i od 900 glumaca odabrali baš njega.