Jezik

eng

Pratite nas

U "FEST FOKUSU" 51. FEST-A PREMIJERA DOKUMENTARCA "YU GRUPA - TRENUTAK SNA"

Kao deo programske selekcije “Fest Fokus” na 51. FEST-u beogradska publika u prilici je da vidi  svetsku premijeru dokumentarnog filma "Yu Grupa - Trenutak sna“ reditelja Darka Lungulova. 

Pred akreditovanim novinarima FEST-a ostvarenje su predstavili reditelj Darko Lungulov, braća Žika i Dragi Jelić, reditelj, bubnjar Saša Žule Radojević, kao i direktor fotografije Đorđe Arambašić, dok se  video snimkom iz Švedske predstavljanju pridružio gitarista Petar Jelić.

- FEST je i dalje institucija, kao što je i YU grupa naša značajna kulturna institucija. FEST je osnovan 1971. a YU grupa 1970" - naveo  je Lungulov i dodao:

- Uz FEST sam odrastao - najpre kao gledalac, a potom i kao filmadžija autor. Bio je to jako bitan festival gde smo se upoznavali sa svetom i sa filmovima i čekali po zimi i do 2-3 sata ujutru da kupimo kartu za neke filmove. Bila je to, baš poput slogana, strast za filmom”- istakao je Lungulov.

- Drago mi je da smo u prilici da se sa braćom Jelić i Yu grupom sretnemo lepom prilikom, odnosno baš na Festu koji je idealna platforma za to. Ovo je prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom- priznao je reditelj Lungulov.

Kako je rekao, ideja za dokumentarc o Yu Grupi došla je sličajno, a potom prerasla u nameru kada mu je Nikola Čuturilo rekao da mu je drago da  sa kolegama Zoranom Kostićem Canetom, Dušanom Kojićem Kojom i Radomirom Mihailovićem Točkom nastupa na koncertu podvodom 45 godina ovog benda. Rekao je da bi to trebalo valjano  zabeležiti i to je bio na neki način početak rada na filmu.

- Prvobina zamisao je bila da snimim samo taj koncert, a onda samo pogledao taj materijal i video sam da je to dublja priča o porodici, muzici, nama, o jednoj državi i onome svemu kroz šta smo prolazili... Nastavio sam da ih pratim na koncertima, a onda sam posle godinu dana dobio podršku Filmskog centra Srbije. Ali nisam ni sanjao da ću ih sedam godina pratiti- naveo je Lungulov.

Kako su navela braća Žika i Dragi Jelić saradnja sa Lungulovim bila je „trpeljiva i nervozna":

- Onda je počeo da nam kači neke bubice da provodi vreme sa nama u kombiju na  koncertu, posle koncerta u hotelu.... a onda je bilo „E, ja idem u Zagreb sa vama.“, „ U Pragu ste? E, super i ja idem sa vama.“ I tako iz godine u godinu. Postao je pridruženi član benda. Sada od njega očekujemo neke nove projekte vezane za „Yu Grupu“- naveo je Žika Jelić.

- Darko se uglavnom dogovarao sa Petrom tako da smo pred polazak na put samo videli filmsku ekipu koja nas čeka - dodao je Dragi Jelić  

Petar Jelić, sin Radeta Jelića koji je nekada bio član grupe, uputio je video poruku kojom se i zahvalio reditelju na svim divnim trenucima koje je zabeležo tokom sedam i po godina i jer je „ovekovečio jedno vreme, jednu zemlju i ljude koji sad sede među vama, a koji su pokrenuli jednu divnu stvar, novu stvar koja se ispostavila kao izraz cele generacije, a zove se rokenrol”. Najmlađi Jelić iz benda obećao je da će dolazi u Beograd na premijeru filma zajedno sa stričevima.

Kako se čulo u susretu sa novinarima dokumentarni film „Trenutak sna“ ja iznenađujuće intiman pogled na to šta znači biti zajedno u bendu, ostati zajedno, boriti se i izboriti i biti deo istorije. Film koji je sniman čak sedam godina ,je rokenrol sagai u koju je stalo 80 godina života, preko 60 godina sviranja rokenrola, 52 godine postojanja YU Grupe i istorija jedne zemlje. U filmu se koristi arhivski materijal, ali i do sada neobjavljivani super 8 filmove iz lične arhive porodice Jelić.

Film„Trenutak sna” dobio je naziv po istoimenoj pesmi sa prvog albuma benda, koju je reditelj Lungulov otkrio tokom rada na filmu i koju je kao mladi iz nekog drugog vremena po deset puta slusao na repeat, jer je, kako je pojasnio, naslov metaforičan.

Originalnu muziku za film komponovaoje gitarista Petar Jelić, a film "Yu Grupa - Trenutak sna“ gledamo 2. marta u MTS dvorani, ali i 3. marta, te  4. marta u bioskopu Sinepleks Ušće.

Galerija