Jezik

eng

Pratite nas

ZBORNICA, jedan od najzapaženijih hrvatskih filmova u poslednje vreme

Rediteljka i scenaristkinja Sonja Tarokić i glumica Marina Redžepović predstavile su danas na konferenciji za medije hrvatski film „Zbornica”, koji se takmiči u Glavnom programu 50. FEST-a.

U debitantskom dugometražnom ostvarenju Sonje Tarokić pratimo Anamariju (Marina Redžepović), pedagoga punog entuzijazma koji dolazi na novo (stalno) radno mesto u jednu osnovnu školu i pokušava da se snađe u složenim međuljudskim odnosima kod nastavničkog osoblja. Naročitu glavobolju izaziva joj stariji nastavnik istorije Siniša (Stojan Matavulj) koji zabušava, ali ima zaštitu direktorke Vedrane (Nives Ivanković).

- Početna točka za film je bila ideja o zatvorenom, klaustrofobičnom sustavu, neprekidnom bivanju s drugim ljudima, nešto što predstavlja jedno životno breme, upletenost u najsitnije moguće odnose koji zamagljuju fokus na neke veće stvari. Školstvo je specifična zajednica u kojoj ljudi ostaju cjeli radni vjek unutar jedne škole i tu se taj teret utrostručuje, a zbornica postaje arena mikro-konflikata - objasnila je Sonja Tarokić i nastavila:

- Ovo je priča o defetizmu kojeg prepoznajem dubinski u svojem svjetu, svojoj zemlji, svojem društvu, i što imam osjećaj da nasljeđujemo od prethodnih generacija, tako da je ova i emotivna priča kako dođe do toga da postaneš takav defetist.
Marina Redžepović otkrila je koji je to trenutak u filmu kada je pomenuti defetizam pobedio radni elan njene junakinje sa kojim je došla u školu i zbornicu želeći da promeni nešto.

- To je niz malih situacija, zapravo niz malih poraza. Takve stvari se ne događaju preko noći. Ono što se Anamariji događa jeste njena inicijacija u svjet odraslih, u socijalizaciju bez koje je nemoguće raditi svoj posao.
Rediteljka je rekla da je pokušavala da se kloni klišea iako je svesna da ih u filmu ima.

- To su više neka prizivanja sjećanja koje obični gledatelj ima o tome ko su profesori, ko su ti likovi. Kada je film izašao u Hrvatskoj aposlutno su svi prepoznali sve ljude iz filma. Ponekad su i neka opća mjesta dobra u tom smislu prizivanja univerzalnosti a onda se iznutra istakne ono što je tema.
Napomenula je da i ona i Marina u svojoj porodici imaju članove koji su u obrazovnom sistemu.

- Šest članova moje obitelji su psiholozi. Okružena sam ljudima koji rade u školama i kroz pisanje filma sam se neprestano nalazila sa raznim prosvjetarima i crpela njihova priče,  jer je to bilo užasno važno za film - zaključila je Sonja Tarokić.

Projekcije filma na Festu su 1. marta u 17 u Sali 1 Kombank dvorane, 2. marta u 17 u Dvorani Kulturnog centra Beograda i 3. marta u 16 u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

 

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra