Jezik

eng

Pratite nas

ŽIRI GLAVNOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA  51. FEST-a

Vinko Brešan, reditelj, Hrvatska

Vinko Brešan je rođen u Zagrebu 1964. godine. Studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu i Filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Njegov debitantski, niskobudžetni igrani film Kako je počeo rat na mom otoku je, nakon Titanika, najgledaniji igrani film u hrvatskim bioskopima od 1990. godine. Njegovi filmovi Maršal i Svjedoci nagrađivani su na festivalima u Berlinu i Karlovim Varima, a četvrti igrani film Nije kraj osvojio je nagradu kritike FIPRESCI u Karlovim Varima. Film Sveštenikova deca je najgledaniji hrvatski film u 21. veku, nominovan za nagradu Evropske filmske akademije. Njegov šesti igrani film Koja je ovo država je u hrvatskim bioskopima videlo više od 60.000 gledalaca, a proglašen je najboljim filmom na Filmskom festivalu u Sopotu i tako postao prva manjinska srpska koprodukcija koja je pobedila na tom festival. Režira i u pozorištu. Njegova predstava „Mirisi, zlato i tamjan“ je proglašena kulturnim događajem Riječkih letnih večeri 2005. godine. Predstave „Pljuska“ Nenada Stazića i „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u njegovoj režiji pobednice su Dana satire u Zagrebu 1999. i 2014. godine. Predstava „Kako je počeo rat na mom otoku“ Ive i Vinka Brešana osvojila je nagradu publike na Marulovim danima 2019. godine. TV serija Dnevnik velikog Perice, u kojoj je koscenarista i reditelj, osvojila je „Srce Sarajeva“ za najbolju TV seriju u kategoriji komedije i „Heart of Europe“ kao najbolja TV serija istočne Europe 2021. godine.

 

Petar Benčina, glumac, Srbija

Petar Benčina, rođen u Beogradu, je srpski filmski glumac. Završio je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, u klasi prof. Dragana Petrovića. Radi na filmu, televiziji i trenutno igra u Jugoslovenskom dramskom pozoristu. Docent je na FDU na glavnom predmetu na katedri za glumu. Dobitnik je nagrade „Velimir Bata Živojinovic“ za najbolju mušku ulogu u filmu Toma.

 

Laza, reditelj, producent, Madagaskar

Laza, magistar filma, studirao je na La FEMIS-u u Parizu. Godine 2006. osnovao je festival Rencontres du film Court de Madagasikara (RFC) na Madagaskaru, čiji je direktor. U okviru svoje producentske kuće „Rozifilms“ radio je dosta izvršnih produkcija i producirao većinu fiilmova mladih reditelja sa Madagasraka, u poslednjih 15 godina. Veoma je uključen u renesansu filmske produkcije na Madagaskaru u smislu da je učestvovao u stvaranju tamošnjeg filmskog fonda, pokretao produkcija i obnovu bioskopa. Predsednik je APASER-a, Panafričkog saveza scenarista i reditelja.

 

Jovana Stojiljković, glumica, Srbija

Jovana Stojiljković (30) je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića. Ostvarila je više desetina uloga u filmovima, TV serijama i u pozorištu. Prva značajna uloga bila joj je u igranom filmu Panama, a zatim je igrala u filmovima Šavovi, Južni vetar, Vera... Igrala je i u TV serijama Senke nad Balkanom, Jutro će promeniti sve, Područje bez signala... Od 2016. godine je stalni član pozorišta Atelje 212. Dobitnica je značajnih filmskih i pozorišnih nagrada u Srbiji.

 

Jelena Mitrović, producentkinja, Srbija

Jelena Mitrović (1977) diplomirala je Filmsku i TV produkciju na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu. Do 2023. producirala je više od 30 dugometražnih filmova, nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova. Producirala je između ostalog filmove Klopka reditelja Srdana Golubovića (2007, Berlinale Forum, film je osvojio 22 međunarodne nagrade i ušao u uži izbor od devet filmova za Oskara za najbolji strani film), Klip rediteljke Maje Miloš (Tiger Award na međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu 2012), kratki animirani film Rabbitland u režiji Nikole Majdaka i Ane Nedeljković (Kristalni medved na Berlinaleu 2013, u programu Generacija 14+), Krugovi reditelja Srdana Golubovića (Specijalna nagrada žirija na Sundance FF,  nagrada Ekumenskog žirija Berlinale Forum 2013.) i najnoviji dugometražni igrani film Otac reditelja Srdana Golubovića koji je na Berlinalu, sekcija Panorama 2020. osvojio nagradu Ekumenskog žirija i nagradu publike. Filmovi koje je producirala prikazani su na više od 900 festivala širom sveta i osvojili su 200 međunarodnih filmskih nagrada. Izabrana je za člana prestižne internacionalne mreže „Producer`s on the Move“ na filmskom festivalu u Kanu 2010. godine. Član je Evropske Filmske Akademije i upravnog odbora Ace producentske mreže (Ace Producers). Vanredni je profesor na katedri za FTV produkciju, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.