Jezik

eng

Pratite nas

Žiri takmičarske selekcije FEST FOKUS 50. FEST-a

Programsku celinu FEST FOKUS karakterišu ostvarenja koja odlikuje hrabar filmski izraz, kao i izbor teme koja je često društveno angažovana. Filmovi iz ove selekcije sadrže priče ‘malih ljudi’, likova sa društvene margine, kao i one o unutrašnjoj borbi u ljudima koja traje od kada postoji ljudsko društvo.

Tročlani žiri  takmičarskog programa FEST FOKUS ove godine čine scenaristkinja Ljubica Luković kao predsednica žirija, glumac Filip Đurić i scenarista Strahinja Madžarević.

U ovoj selekciji na 50. FEST-u biće prikazano 14 filmova među kojima su i tri domaća ostvarenja: 
GEJM, u režiji i prema scenariju Ane Lazarević u kojoj glavne uloge tumače Branislav Trifunović, Sloboda Mićalović, Radoslav Milenković, Boris Isaković, Jusuf Al Kaled, Hamed Hamudipurarabi i dr. Ova drama prikazuje osvešćivanje glavnog junaka Strahinje po pitanju zidova koje je oko sebe podigao, kroz njegov odnos sa dečacima - migrantima.
Film HEROJI, koji je dugometražni debi reditelja Gorana Nikolića, sa Mladenom Soviljem i Todorom Jovanovićem u glavnim ulogama, predstavlja “male heroje” neopevane u pesmama u periodu nakon Kosovskog boja. Narator u filmu je Žarko Laušević.
Film KOMUNISTIČKI RAJ nastao po motivima istoimene drame Aleksandra Popovića, majstora groteske, koji je prikazao kako se celo društvo menja u ratnim uslovima. Režiju je potpisao Miloš Stojanović, a u glavnim ulogama se između ostalih pojavljuju Goran Daničić - Zuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blasko, Tanja Kecman, Vukašin Nikitović..

Filmovi koji će biti prikazani u okviru selekcije FEST FOKUS dolaze i iz Rumunije, Bugarske, Francuske, SAD, Brazila, Nemačke, Mađarske, Turske, Kazahstana, Japana, Izraela..

Film EVOLUCIJA se bavi porodicom u kojoj su sudbine isprepletane i postavlja pitanje koliko dugo se traume nasleđuju i koliko događaji iz prošlosti definišu našu sadašnjost. Reditelj je Kornel Mundruco, a uloge tumače Lili Monori, Anamarija Lang, Goja Rego, Padmir Hamdemir…

U središtu filma reditelja Semiha Kaplanoglua HASANOVA ZAKLETVA je sukob između vere i ličnih težnji u svetu rastrzanom između tradicije i modernizacije. Turski reditelj bavi se nijansama kajanja i iskupljenja.

Novi talas rumunskog umetničkog filma ostavio je poslednjih godina trag na evropsku kinematografiju. U celini FEST FOKUS biće prikazan film  LOVAC NA VETAR u režiji Mihaija Sofrona, dok uloge igraju Dan Bordejanu, Olimpija Melinte, Adrian Titieni. Ovde se govori o čoveku  koji bira da beži od smrti do iznemoglosti, pronalazeći utočište u malom zabačenom selu gde će se čekanje smrti pretvoriti u zaborav na nju. Rumunsko ostvarenje NEUKALJANA koje su režirali Monika Stan I Džordž Čoper-Lilemar,  prema rečima kritike, priča veoma ubedljivu priču o izgubljenoj nevinosti.

Film NEKA BUDE JUTRO reditelja Erana Kolirina ispituje društveni i politički status arapske zajednice u Izraelu, kroz priču o junaku koji odsečen od spoljašnjeg sveta i zarobljen u neočekivanoj situaciji, posmatra kako se oko njega sve raspada.

Kazahstanski film SUNCOKRET u režij Elije Gilman, u kome jednu od zapaženih uloga tumači naša glumica Sloboda Mićalović, predstavlja četrnaestogodišnjeg Amira koji  beži  u virtuelni svet gde je sve jednostavno i jasno, za razliku od stvarnog života.

Glavni junak filma SVET POSLE NAS je mladi pisac koji, kada doživi burnu romansu, ne donosi prave izbore. On pronalazi ljubav, tugu ali i inspiraciju. Reditelj ovog filma je Luda Ben Sala-Kazana.

Japanski film TOČAK SREĆE I FANTAZIJE  reditelja Rajusukea Hamagučija  obuhvata tri priče,  gde muškarci i žene kruže jedni oko drugih dok ležerno i surovo dele intimnosti, izražavaju želje i sumnje, a u filmu VUK koji je režirala Natali Bijankeri glavni junak postavlja pitanje da li da se odrekne sebe zbog ljubavi.

U okviru FEST FOKUS-a biće prikazan jedan animirani film sa naslovom CRIPTO ZOO u režiji Daša Šoa,  koji prikazuje hibridno stvorenje iz legende, nalik jednorogu, koje jede snove, a za koje se čuvari Zoo vrta pitaju da li bi trebalo da ga prikažu svetu ili  drže skriveno. Dokumentarni film  MORNAR SA PLANINA  režirao je  Karim Ajnuz koji  je u januaru 2019. godine odlučio da na čamcu pređe Sredozemno more i krene put Alžira. Prisećajući se svojih roditelja, pokazao je u ovom ostvarenju preplitanje sadašnjosti, prošlosti i budućnosti. Njegov film Nevidljivi život osvojio je nagradu za najbolji film 48. FEST-a 2020. godine.

Ulaznice za FEST mogu se nabaviti na prodajnim mestima Ticket Vision-a i onlajn na sajtu tickets.rs (za projekcije u Kombank dvorani i Domu omladine), kao i na blagajnama dvorana u kojima se filmovi prikazuju: Kombank dvorana, Dom omladine, Dvorana kulturnog centra Beograda, Cineplexx Galerija, Cineplexx Ušće, Jugoslovenska kinoteka - Uzun Mirkova, Bioskop Fontana.

 

SPONZORI

 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro
 
Italijanski kulturni centra