Jezik

eng

Program

Dvadesetosmog marta 2023. legendarni japanski kompozitor Rjuiči Sakamoto preminuo je nakon borbe protiv raka. Godinama pre odlaska, Sakamoto nije mogao da nastupa. Uprkos tome, krajem 2022. skupio je snagu i nastupio još jednom, poslednji put za koncertni film u kojem su samo on i njegov klavir. Sakamoto je lično kurirao koncert, predstavljen po njegovom odabranom redosledu: 20 kompozicija, izvedenih u filmu bez reči, pripovedaju o njegovom životu kroz njegovu muziku. Izbor obuhvata celu njegovu karijeru, od početaka preko muzike za filmove Bernarda Bertolučija do poslednjeg, meditativnog albuma “12“. Intimno snimljen u prostoru koji je dobro poznavao, okružen najpoverljivijim saradnicima, Sakamoto otkriva svoju dušu kroz muziku, znajući da je to poslednji put da može da predstavi svoju umetnost.

Država:
Japan, SAD, 2023
Žanr:
Dokumentarni
Program:
Doku FEST
Trajanje:
103’
Režija:
Neo Sora
Scenario:
Uloge:
Festivali:
2023 – Venecija, Sao Paulo, London, Njujork / Venice Film Festival, São Paulo International Film Festival, BFI London Film Festival, New York Film Festival
Fotografija:
Bill Kirstein
Montaža:
Takuya Kawakami
Muzika:
Ryuichi Sakamoto
Učestvuju:
Ryuichi Sakamoto
Producenti:
Norika Sora, Albert Tholen, Aiko Masubuchi, Eric Nyari
Produkcija:
KAB America Inc.
Filmografija:
2023 Rjuiči Sakamoto | OpusRyuichi Sakamoto - Opus
 

Projekcije

24. feb

Vreme: 16:00
Cena: 400 RSD
Jugoslovenska kinoteka, sala Makavejev

25. feb

Vreme: 11:00
Cena: 400 RSD
Jugoslovenska kinoteka, sala Makavejev

NEO SARA

Odrastao u Njujorku i Tokiju, Neo Sora je reditelj, umetnik i prevodilac koji živi između dva grada. Režirao je dugometražni koncertni film Rjuiči Sakamoto - Opus (2023) koji je premijerno prikazan na festivalu u Veneciji. Režirao je kratki igrani film Chicken (2020), prikazan na festivalima u Lokarnu i Njujorku, o kojem su pisali filmski časopisi Verajeti i Kaje d sinema, a Sara je 2021. proglašen za jedno od 25 novih lica nezavisnog filma po oceni časopisa Filmmejker. Bio je polaznik kampa talenata Berlinalea 2017. i Sandens festivala 2022. godine. Trenutno je u postprodukciji njegov igrani debi Zemljotres.

 

Kritike:

Pokojni japanski genije se oprašta kroz dokumentarni film o intimnom koncertu.

Sofi Monks Kaufman, Indivajer

 

Uhvatiti širinu i dubinu muzičke karijere japanskog kompozitora i izvođača Rjuičija Sakamota izgleda nemoguće, ali nekako Rjuiči Sakamoto - Opus skoro ispunjava ovaj herkulovski izazov.

Tod Gilkrist, Verajeti

Galerija

PostFESTum program

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

Lista želja

Napravite svoju listu želja

FILMOVI

Celokupan program filmova, sa vremenima projekcija.

Program FEST-a

Celokupan program u PDF-u, sa vremenima projekcija.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra