Jezik

eng

Program

Na 52. FEST-u predstavljena knjiga “Filmski festivali“ Nenada Dukića

Među događajima koji su obeležili 52. Međunarodni filmski festival FEST je i promocija knjige “Filmski festivali" Nenada Dukića.

Pored autora Nenada Dukića, knjigu su predstavili i Miroljub Stojanović iz Filmskog centra Srbije i Bojan Vuletić, reditelj.

U ovom kapitalnom delu Nenad Dukić, dugogodišnji filmski kritičar Radio-Beograda, potpredsednik Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana i član Evropske filmske akademije, piše o velikim i malim festivalima na kojima je redovni gost već više od četiri decenije.

Knjigu je objavio Filmski centar Srbije, u saizdavaštvu sa kućom SEE film.

U izdanju "Filmski festivali" Nenad Dukić donosi sveobuhvatan pregled vrsta filmskih festivala, sa razlikama koje postoje između evropskih i američkih festivala, ali pruža i uvid u kategorizaciju festivala prema Međunarodnoj federaciji filmskih producenata.

“Ima tu puno toga što čak i ljudi koji se bave filmom ne znaju. Filmski festivali su jedan značajan segmet vrednosti globalne kinematografije i nacionalnih kinematografija”, naveo je Dukić i dodao: “Filmski festivali su ti koji su postali značajan elemet jer valoriziju filmove. U svetu se proizvodi ogroman broj fimova, pogotovu danas kada je filmska tehnologija pojeftinila i pojednostavila proizvodnju filma. Filmski festivali imaju značajnu funkciju, a to je da od te ogromne ponude naprave sažetak i da od te selekcije i nama i filmskoj industriji ponude ono što je najbolje. I to stave pred publiku, pred kritiku i distributere”, naveo je autor.

Na koricama knjige „Filmski festivali" je fotografija čuvene glumice Kejt Blanšet na crvenom tepihu prošlogodišnjeg Berlinala.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra