Jezik

eng

Program

Asgaru Farhadiju uručen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti

 

Pred FEST-ovom publikom u punoj MTS Dvorani večeras, 29. februara je dvosturukom oskarovcu Asgaru Farhadiju uručen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Nagradu je uručio Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a.


- Hvala na ovoj nagradi. Za mene je ovo velika čast. Ovo je veoma emotivno veče za mene, u ovom veličanstvenom bioskopu, pred ovom publikom i nešto je što ću pamtiti celog života. Zahvaljujem FEST-u što me je pozvao - rekao je Farhadi primivši nagradu.


Jugoslav Pantelić umetnički direktor FEST-a naveo je da je iranski reditelj pre dodele nagrade bio u prilici da studentima FDU-a održi masterklas, ali da ga očekuje i dodela nagrade Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke i prikazivanje njegovog filma „Sve o Eli“ u Jugoslovenskoj kinoteci, te druženje sa publikom i upitao da li je svestan da je i kod publike u Srbiji veoma omiljen.


- Istina je da sam se sreo sa mnogim studentima i imao voma kvalitetne razgovore sa njima. I sa obzirom na njihov talenat, mislim da film u ovom regionuima ima svetlu budućnost i da ćemo u budućnosti gledati kvalitetne filmove, naveo je Asgar Farhadi.


Na Pantelićevo pitanje o novom filmu, veliki reditelj je rekao da je prvu ruku novog scenaria završio pre dve nedelje, da se kreće u razradu rukopisa i da je reč o njegovom prvom filmu na engleskom jeziku, za koji je izrazio nadu da će možda biti prikazan već na sledećem FEST-u.


Umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić otkrio je da Asgar Farhadi poznaje našu književnot, a iranski gost je rekao da je naša prednost to što se kod nas krenulo u snimanje stranih koprodukcija koje dolaze u Srbiju i da to otvara vrata za svakoliku saradnju. Posle dodele nagrade publika je bila u prilici da vidi film Džonatana Glejzera „Zona interesa“ koji je Asgar
Farhadi, budući da ga je već gledao, najtoplije preporučio kao sjajan film. Pre dodele nagrade publika FEST-a videla je kratki film o iranskom gostu i njegovom stvaralaštvu.
Asgar Farhadi smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka. Prema mišljenju kritičara, njegovi scenariji su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema koji su univerzalni u društvu, a njegovi filmovi su stekli priznanje zbog fokusa na ljudsku situaciju i pripovedanja intimnih i izazovnih priča o porodičnim sukobima.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra