Jezik

eng

Program

EU i FEST dodeljuju Nagradu publike za najbolji evropski film

Delegacija Evropske unije podržava ovogodišnji 52. FEST, na kojem se nalazi 12 ostvarenja evropskih autora u takmičarskom programu! Gledaoci će i ove godine moći da glasaju za najbolji evropski film, koji će dobiti Nagradu publike. Pobednik će biti proglašen poslednjeg dana festivala.

Ako ste na FEST-u, nakon projekcije, ocenite film i izglasajte pobednika!

Filmovi Glavnog takmičarskog programa premijerno se prikazuju u MTS Dvorani i Dvorani kulturnog centra Beograda, a ove godine čak tri srpska filma takmiče se za Beogradskog pobednika, ali i dve manjinske srpske koprodukcije. Takmiče se i filmovi autora koji su već nagrađivani na Festu.

Evropska unija sa ponosom podržava srpsku kinematografiju. Filmovi iz Srbije su značajan deo evropske filmske industrije i zajedničkog evropskog kulturnog prostora. Među filmovima i serijama koji su podržani sredstvima EU kroz Kreativnu Evropu su neka od najvažnijih ostvarenja prethodnih godina - Otac, Nečista krv, Leto kada sam naučila da letim, Strahinja, Zlogonje, Mrak, Mraz, Crna svadba, Područje bez signala. Ova ostvarenja takođe su višestruko nagrađivana, dok je Nečista krv prvi srpski film koji se našao na striming platformi Netflix. Evropska unija takođe podržava brojne filmske festivale širom Srbije.

U periodu od 2021. do 2023. godine, u okviru programa Kreativna Evropa ukupno 161 organizacija iz Srbije je učestvovala u 175 projekata ovog programa. U okviru novog konkursa Kultura pokreće Evropu, dodeljeno je 30 individualnih grantova za umetnike i profesionalce u kulturi iz naše zemlje. Ukupna finansijska podrška za ovaj period iz fonda Kreativna Evropa iznosi 11,5 miliona evra. U okviru potprograma Media podržano je 67 organizacija i 75 projekata u ukupnom iznosu od skoro 5,5 miliona evra, a u okviru potprograma Kultura, 100 projekata koje je podnelo 94 organizacije u ukupnom iznosu od šest miliona evra.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra