Jezik

eng

Program

FEST Intervju: Ana Mariju Komanesku rediteljka “Horije“ – Pobegnite od ozbiljnosti kroz film


 Ana Mariju Komanesku iz Rumunije na 52. Međunarodni filmski festival FEST došla je sa debitantskim filmom “Horija”. Ovo je priča o nemirnom tinejdžeru koji kreće, na očevom starom motoru, na putovanje kroz zemlju, a glavnu ulogu igra Vladimir Tecu. Pre “Horije” Komanesku je radila  više krtkomeražnih flmova, a o svom prvom filmu, ali i još po nečemu, rediteljka govori za sajt FEST-a.
- “Horija” je mešavina “road movie“ filma i priče o odrastanju. Ideja za ovaj film nastala je 2017. godine  što je dosta dugo s ove distance, ali kroz sve to vreme čekala sam da krene snimanje, koje se stalno odlagalo. Radnja filma dešava se tokom leta i ponavljala sam sebi “sledećeg leta ćemo ga sigurno snimiti”. Onda bi iskrsao neki sledeći problem, jedne godine je to bio Kovid, sledeće finansije i tako u krug. Za mene je bio izazov da ponovo nađem nešto što volim kod ovog filma, jer kako sam se ja menjala i “odrastala” tako sam prevazilazila radnju filma.  Ali vraćala sam, prepravljala scenario i ažurirala ga tako da je i on odrastao sa mnom.
Koliko je “Horija” film putovana?
- Bilo je najmanje 15 lokacija na kojima smo snimali širom Rumunije, tako da je cela ekipa putovala sa Horijom. Snimali bismo oko dva dana i onda pakovali torbe i kofere i išli da snimamo nešto drugo. Zatim se opet pakovali i tako ponovo.
Kako biste vi opisali ono što je dospelo pred publiku našeg festivala?
- Ovo je film koji čini  da se osećate dobro. Na pitanje, zašto u ovo teško vreme ovaj film, ističam baš zato što je sve danas postalo tako ozbiljno. Ako pročitam samo jutarnje vesti imam sto razloga da budem depresivna. Osetljiva sam osoba i sve što se oko mene dešava dotiče me duboko, zato sam imala potrebu da snimim film u koji mogu da pobegnem. U koji ljudi mogu da pobegnu na dva sata i zaborave sve ozbiljne stvari koje nas opterećiju.
Pre “Horije” radili ste više krtkomeražnih flmova poput “Sex, Pipe and Omelette” ili “Cat Funeral”…
- Kratkometražni film ima odabranu publiku, to su obrazovani, radoznali ljudi, koji pronalaze mesta gde može da se vidi takava vrsta filma, To nije široka bioskopska publika. Kratki film je kao anegdota, ne mora da bude sasvim realističan, ne mora da bude ni verovatan, dovoljno je da bude zanimljiv i da privuče ljude da odvoje malo vremena za njega.
Imate li rediteljeske uzore?
- Svesna sam da se pre vezujem za filmove, ali ako bih birala reditelje sviđa mi se pristup Amerikanca
Toda Slolonza, ili Hola Ešbija, koji je jedan od mojih omiljenih reditelja.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra