Jezik

eng

Program

Knjiga „Slobodan Novaković -  Ličnost kao metafora“ predstavljena na FEST-u

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST predstavljena je knjiga „Slobodan Novaković -  Ličnost kao metafora“ iz edicije “Festovih 50” koju je priredio Marko Novaković, sin pokojnog filmskog kritičara i TV autora.
Pored Marka Novakovića o knjizi su govorili i Ivan Karl, urednik edicije “Festovih 50” i v.d. direktora Filmskog centra Srbije, Sandra Perović, filmski kritičar i uredinik Zabavnog programa RTS-a, Srđan Vučinić, direktor Festivala autorskog filma i Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda.
Izdanje  „Slobodan Novaković - Ličnost kao metafora“ sadrži čak osamdesetak tekstova, od kojih je neke pisao sam Slobodan Novaković, a neke su drugi pisali o njemu, ali i nekoliko stotina autentičnih fotografija, dok je specijalne ilustracije za ovu knjigu radio Jugoslav Vlahović.
Prema rečima autora izdanja, Marka Novakovića, na knjizi se radilo oko godinu dana ";Verujem da smo napravili dobar izbor materijala, ali na publici je da oceni jesmo li u tome uspeli", istakao je Novaković i dodao da je u knjizi zastupljeno više oblasti u kojima je njegov otac radio, kao što su film, satira, televizija i slikarstvo.
Kako je rekao Ivan Karl, kada spominjemo RTB, danas RTS, FEST i film govorimo o Slobodanu Novakoviću “Draž i dodatna vrednost edicije “Festovih 50” je da smo kroz nju govoreći o FEST-u , davali biografije ljudi koji su činili FEST onim što jeste”, rekao je Karl i podsetio da se u ovoj ediciji našlo za sada osam izdanja među kojima su i knjige o Dinku Tucakoviću, Emiru Kusturici, Goranu Paskaljeviću, Nebojši Đukeliću…
Sandra Perović je naglasila da edicija “FESTovih 50 na pravi način obeležava 50 godina FEST-a, festivala koji nam svima znači i iza koga moramo svi da stanemo da opstane.  “Počastvovana sam što se moj tekst našao u knjizi o Slobodanu Novakoviću. Ime Slobodana Novakovića zaista objedinjuje dve stvari ravnopravno, film i televiziju i zaista se knjiga o Slobi na najbolji mogući način promoviše, ovde na FEST- u.” Ona je podestila na “Hronike FEST-a” koje je Novaković pokrenuo, ali i dao im ime, te da je kroz njih na televiziju doveo najveća imena koja su došla na FEST, od De Nira preko Felinija do Džeka Nikolsona, ali i naglasilla da je kao filmski urednik formirao ukus mnogih filmofila.  
Srđan Vučinić naveo je da je Novaković na jedinstven način spojio više karijera - filmsku, književnu, slikarsku i sportsku, ali i da je prvi uveo performans kao TV formu.
Prema rečima Jasmine Ninkov, čast je svakog izdavača da stane  iza ovakvog izdanja, jer je “FESTovih 50” postala veoma važna edicija.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra