Jezik

eng

Program

“Kraljičina igra“ Karima Ajnuza u Glavnom takmičarskom programu 52. FEST-a

 

U Glavnom programu 52. međunarodnog filmskog festivala FEST 25.02.2024. pred beogradskom publikom premijerno je prikazan film “Kraljičina igra” (Firebrand) brazilskog reditelja Karima Ajnuza.
Ajnuz, koji je jedan od najzanimljivijih gostiju 52 FEST-a, pre premijere filma je predstavio je pred akreditovanim novinarima festivala svoje poslednje ostvarenje.
“Ovo je drugi put da sam ovde. I drago mi je što sam opet tu, ovoga puta sa Gabrijelom Tanom, koja je divan saradnik. Volim Beograd” - rekao je Brazilac i pohvalio se da, iako je tek sinoć doleteo, već bio u prilici da obiđe zanimljiva mesta u Beogradu i rekao da mu je žao što nije bio na FEST-u 2020. kada je osvojio je nagradu Beogradski pobednik za film „Nevidljivi život“.
“Kada sam dobio ovaj scenario prvo što sam pomislio bilo je kako to da ovakva priča nije do sada snimljena. Posebno zato što je u fokusu jedna fascinantna žena, koja je živela pre 500 godina, ali čija priča odjekuje i danas. Ovo je priča o ženi koja je živela s kraljem, koga je istorija zapamtila po tome što su od njegove vladavine brojne žene stradale. Ketrin Par je preživela”, rekao je Ajnuz o svom prvom filmu na engleskom koji ja nazvao trilerom epohe.
Prema rediteljevom priznanju uvek snima filmove u kojima ima ličnih elemenata, a i u njegovim prethodnim ostvarenjima u fokus radnje stavljao je ženu.
“Nastojim da budem iskren s onim što donosim sa svakim filmom. Odrastao sam u nekoj vrsti matrijarhata, s majkom i bakom, a to se i vidi u mojim filmovima, ali s druge strane zanimaju me karakteri koji su na margini društva. Znamo da su žene tako dugo bile na margini i želeo sam da ih stavim u centar”, naveo je Ajnuz.
Prema rečima producentkinje filma Gabrijel Tana, na ovom ostvarenju, do kojeg joj je bilo izuzetno stalo, želela je da radi isključivo s Ajnuzom i zbog toga je išla do Berlina gde reditelj živi:“
“Kraljičina igra” je film o nekom ko je uspeo da preživi u rizičnoj situaciji. Smatram da je treba ispričati baš danas kada je toliko zastrašujućih, moćnih muškaraca oko nas. S druge strane skup je projekat snimiti ovakvu priču, veliki je trošak uraditi kostimiranu dramu. Danas se razmatra šta je isplativo ili šta je u trendu. Kostimirana drama, poput ove svakako nije, ali se svi oduševe kad je pred njima ovakav film. Ovaj film je zato bio veliki izazov”, navela je Tana.
Prema Ajnuzovim rečima kao Brazilcu sa alžirskim korenima i njemu je “Kraljičina igra” bila izazov baš zato što je smeštena u Englesku 16. veka.
Kako je rekao u njegovoj zemlji se ne snimaju filmovi o prošlosti, a snimiti film u kome može da stvori magiju, da domašta situacije od pre 500 godina, bilo je ostvarenje sna. Iako je “Kraljičina igra” kostimirani triler koji polazi od istinitih likova, ali je bazirana na romanu,
priznaje da se nije stopostotno doslovno držao istorijskih činjenica o ovom periodu engleske istorije. “Nema istorijskih dokaza da se ono što donosimo u filmu nije dogodilo. Istraživali smo svaki trag od pre 500 godina o Ketrin Par, umesto romansirane biografije fokusirali smo se na istinu o njoj, skoro opsesivno smo istraživali detalje o tome kako se tad živelo, spavalo, uslove u kojima su žene obitavale, ogromnu istorijsku građu”, napominje reditelj.
Reditelj Karim Ajnuz je jedinu preživelu suprugu Henrija Osmog nazvao vizionarkom i istakao da se “Kraljičina Igra” bazira na “mekoj moći”:
“Kada bi se vreme Ketrin Par, gde žena nije mogla da bira za koga će se udati, uporedilo sa ovim današnjim, to bi bilo kao kada se neko uda za Donalda Trampa ili nekog slične moći. Patrijarhat je teško zaustaviti, nije teško zamisliti da taj proces nije moguć bez nasilja. Moj film nije nasilan, ali je brutalan život koji je moja junakinja bila prinuđena da vodi”, zaključio je Ajnuz.
Posle premijere „Kraljičina igra” Karima Ajnuza na programu 52. FEST-a je i 26.02 u Velikoj sali Mts Dvorane u podne, ali i 26. i 28. februara (Cineplexx Galerija), kao i 27.02. (Cineplexx Ušće, Sala 1,19.30).

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra