Jezik

eng

Program

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, filmovi iz programske celine FEST Fokus

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obeležava se svake godine, poslednje srede u februaru, pod nazivom „Dan roze majica“.
Tim povodom podsećamo na programsku celinu pod nazivom Fest fokus, koja ove godine okuplja filmove koji se bave temom dece ili tinejdžera suočenih sa određenom vrstom nasilja, među kojima ima i filmova koji konkretno obrađuju temu vršnjačkog nasilja.
Umetnički direktor Festa, Jugoslav Pantelić, naglašava da se ideja za program doneklesama nametnula, posmatranjem, sa jedne strane, sveta u kome živimo, a sa druge, samih filmova. “Mnoštvo dobrih filmova snimljeno je u svetu prethodne godine koji se bave ovom temom, a što je koincidiralo sa potrebom da se kao društvo više posvetimo onima najosetljivijima među nama, a to su deca i mladi. Nadam se da će
nam filmovi donekle pomoći da bolje prepoznamo probleme sa kojima se deca nose, a koje često nisu u stanju sama da nam saopšte.”
Pantelić ističe i kako su ovi filmovi, iako tematski slični, raznovrsni u pristupu ižanru, a da se u okviru ove selekcije nalaze i filmovi etabliranih autora, kao što je toslučaj sa filmom Čudovište, čiji je reditelj Hirokazu Kore-eda dobitnik Zlatne palme,kao i neki možda manje zvučni, ali ništa manje kvalitetni naslovi, poput filma Moja mala noćna tajna, koji vrlo tešku temu obrađuje na napet i uzbudljiv način.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra