Jezik

eng

Program

Na 52. FEST-u obeleženo 50 godina filma "Derviš i smrt"; i predstavljena je knjiga "Odloženo za sutra", Zdravka Velimirovića

 

Pod kupolama 52. Međunarodnog filmskog fetivala FEST predstavljena je knjiga "Odloženo za sutra"; Zdravka Velimirovića i obeležen je jubilej 50 godina od njegovog kultnog filma "Derviš i smrt"
Knjigu "Odloženo za sutra"; priredila je rediteljka i producentkinja Ranka Velimirović, supruga Zdravka Velimirovića, a sin pokojnog reditelja Mladen Velimirović predstavio je knjigu pred akreditovanim novinarima 52.FEST-a.
"Ponosan sam na kompletno stvaralaštvo mog oca i naravno na film "Derviš i smrt", zbog koga smo svi ovde danas. Nadam se da će njegovi filmovi biti reastaurisani u projektu A1 Kinoteka"; naveo je Mladen Velimirović.
Radoslav Zelenović, nekadašnji dugogodišnji direktor Jugoslovenske Kinoteke, podsetio je da je Velimirović polovinu svojih igranih ostvarenja zasnovao na književnosti i to su ekranizacije poznatih romana naših čuvenih pisaca poput Pekića i Selimovića.
“Velimirović možda brojčano nije autor koji nadmašuje mnoge druge, ali je autor koji je svojim opusom, na sve druge načine, obeležio i udario temelje srpske i jugoslovene kinematografije”, naveo je Rale Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske Kinoteke.
Kako je rekao Tomislav Gavrić, autor monografije o Zdravku Velimiroviću, tri Velimirovićeva filma “Dorotej”, “Dan 14.” i “Lelejska gora ” spadaju u klasike srpskog i jugoslovenskog filma.
“Ne treba zaboraviti da je Velimirovićev film “Dan 14.” prvi kritički film u Jugoslaviji, nastao čak i pre crnog talasa”, rekao je između ostalog Gavrić.
Odlomke iz je knjige "Odloženo za sutra" čitao glumac Miki Krstović. Velimirovićeva ekranizacija istoimenog romana Meše Selimovića "Derviš i smrt" snimljena je 1974. i u njemu uloge tumače: Voja Mirić, Velimir Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vujisić, Olivera Katarina, Faruk Begoli, Aleksandar Berček, Dragomir Felba, Usnija Redžepova, Janez Vrhovec i drugi.
Među više od 20 nagrada i priznanja koje je dobio za svoj rad je Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografiji 2001. godine Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije, a Velimirovićevi filmovi predstavljali su jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra