Jezik

eng

Program

Na 52 FEST-u predstavljena knjiga “Poseban kadar“

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST predstavljena je knjiga "Poseban kadar" - zbirka ličnih storija filmskih novinara i kritičara, koju je priredila Jelica Stojančić.
Pored Jelice Stojančić, urednice izdanja, o knjizi su govorili i Ivan Karl, v.d. direktora FCS,  Žarko Čigoja, izdavač i Srđan Vučinić, filmski kritičar.
 “Pre nekoliko godina bila sam na FEST-u i sve kamere su bile uprte u goste festivala i pomislila sam da je to nepravda i da treba kamere i pera uprti u te ljude koji prave sve te događaje” rekla je Jelica Stojančić objašnjavajući poriv da priredi knjigu "Poseban kadar".
Prema njenim rečima, ova knjiga je mala skulpura od reči, a pričajući ovu priču o filmu, filmski novinari i kritičari pričaju o sebi.
U izdanju su se našle priče o 52 ličnosti o kojima piše 48 ljudi, a u delu koji je svojevrsni omaž ljudima kojih više nama, a bili su uzori današnjoj generaciji filmskih novinara, govori se o ličnostim poput: Dragana Babića, Vladimira Bunjca, Milana Vlajčića, Dubravki Vojvodić, Branku Vučićeviću, Nebojši Đukeliću, Snežani Zarić, Mili Kodemo, Milanu Mitiću, Ranku Mulitiću, Aleksandru D, Kostiću, Ištvanu Ladi, Danku Nikollić, Slobodanu Novakoviću, Bogdanu Tirnaniću, Dinku Tucakoviću, Milanu Špičeku, Nevenki Opačić i Milutinu Čoliću.
Prema rečima Ivana Karla, v.d. direktora Fimskog centra Srbije, pored pomenutih ličnosti, u knjizi je i njegov tekst o Bori Anđeliću koji je imao presudan uticaj da se on bavi filmom.
Izdavač Žarko Čigoja istako je da je "Poseban kadar" doprinos istoriji  filma i filmskom pamćenju kod nas. Srđan Vučinić, filmski kritičar, podvukao je da izdanje koje je pred FEST-ovim novinarima zapravo pola veka sećanja na filmske novinare i kritičare.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra