Jezik

eng

Program

Novi film Dejana Vlaisavljevića Nikta, LOS ALAMOS, premijeno je prikazan na 52. FEST-u

 

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u okviru programske celine FEST 52 pred festivalskom publkom u Domu omladine 29.02. premijeno je prikazan film "Los Alamos" Dejana Vlaisavljevića Nikta. Tek nekoliko sati pre beogradske premijere pred akreditovanim novinarima FEST-a autorska ekipa filma "Los Alamos", predvođena rediteljem Dejanom Vlaisavljevićem Niktom, predstavila je ovaj film.
Kako kaže Vlaisavljević "Los Alamos"; je meta film:";Ovo je moj treće film na FEST-u, a bavi se slučajevima privatnog detektiva Džona Palube. Kao i moji prethodni filmovi, priča se bavi drugim filmovima, tako da poseduje meta strukturu. Ovaj put je reč o pokušaju državnog udara i o sestrama koje ne mogu jedna drugu da podnesu, tako da će jedna na kraju da završi na nebu, a druga će da završi u psihijatrijskoj bolnici” - rekao je Dejan Vlaisavljević Nikt opisujući svoj film.
Prema rečima reditelja Saše Radojevića u filmu “Los Alamos” on igra inspektora Jordana Todorova, a ovo je treći film koji je radio sa Dejanom: “Ima mnogo elemenata koji su vezani za taj pojam “evroamerikane” koji je u našoj zemlji veoma razvijen, ne kao glavna struja nego kao ponornica koja postoji već nekoliko decenija. Ovo jedno nadovezivanje na to iskustvo koje postoji u našoj kinematografiji”, navodi on.
Kako je rekao to ukazuje na sponu između andergraunda i Holivuda i ta veza je utemeljena još od doba kada je Branko Vučićević pisao i svoje cenarije, zatim Slobodan Šijan, Nebojša Pajkić, Joca Jovanović...
Predrag Bambić, direktor fotografije, kaže da je ovo već ustaljana saradnja Dejana i njega, jer se razumeju na pogled. Kako je rekao, obojica imaju sličan bekgraund, odrastali su u Kinoteci i vole sve filmove, posebno stare.
Kako je rekla glumica Violeta Goldman, Vasiljević je uloge pisao za sve njih, kao i da su se glumci trudili da se uklope u njegov stil pripovedanja.
"Ovde je očigledan veoma bogat svet reditelja, pun imaginacije, što mi se dopalo i kad smo radili prethodni film "Sutra je još uvek juli" istakla je Goldman.
Arno Humbert, francuski glumac koji živi u Beogradu napomenuo je da mu se dopao rad na filmu, gde je tek tokom snimanja otkrivao šta će se desiti, a da u filmu priča srpski.
U filmu "Los Alamos" igraju i: Slavko Štimac, Ana Bretšnajder Tanasković, Miloš Tanasković, Nebojša Pajkić, Goran Koljanin, Petar Milošević, Jovana Stević, Aleksandra Širkić, Đorđe Matić, Dušan Šušnjar Feniks i drugi.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra