Jezik

eng

Program

Novi film Rodriga Morena “Delinkventi“ premijeno prikazan na 52. FEST-u

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u okviru Glavnog takmičarskog programa pred festivalskom publkom u punoj sali DKC-a 02.03.2024. premijeno je prikazan film “Delinkventi” reditelja Rodriga Morena.
Nakon premijere, argentinska glumica Margarita Molfino predstavila je film “Delinkventi” pred publikom i zadržala se u kratkom razgovoru sa ljubiteljima sedme umetnosti.
Tek nekoliko sati pre beogradske premijere Argentinka je film “Delinkventi” predstavila pred akreditovanim novinarima novinarima 52. FEST-a. Prema sineopsisu, službenik banke u Buenos Ajresu Moran osmišljava plan kako da sebe i kolegu Romana oslobodi rada tako što će ukrasti  novac iz banke kako bi finansirao njihovu penziju.
“Kada sam dobila scenario pomisllila sam da je ‘ovo sjajan tekst’. Onda sam upoznala reditelja Morena i sa obzirom da sam poznavala njegovu kinematografiju bila sam zaista oduševljena što me je pozvao”, navela je Margarita Molfino.
Kako je rekla, on je režiser koji daje veoma veliku slobodu glumcima: “Moreno je reditelj koji zaista daje veliku slobodu glumcima iako je sve napisao u scenariju, sa druge strane drži sve konce u rukama, ali poznaje i andergraund pozorište u Buenos Ajeresu i koristi to u svojim filmovima” kaže Molfino.
Kako je istakla, ona ima žensku ulogu u tipično muškoj priči: “Iako je ovo na prvi pogled muški film ono što mi se dopada je da se u samom filmu pokazuje ta muška ranjivot i ta njihova suština. U dobu feminizma kada se to pomalo preističe ova dva muškarca sebe pokazuju u drugom svetlu, a ja im kao ženski lik u tome pomažem”, kazala je Argentinka.
Film “Delinkventi” osvojio je brojna nagrade: “Zlatnog Hjuga” za najbolji film u Čikagu, Gran pri za najbolji film u Gentu, Specijalno priznanje u Jerusalimu, nagrade za najbolju režiju, fotografiju i montažu na festival u Havani i nagradu žirija za najbolji film u Filadelfiji. Kako je glumica navela, film je dosta dobro prošao u  Argentini: “To je svojevrstan omaž filmu i bioskopu koji  je malo bio zaboravljen, a ovo odavanje počasti jednim pravim  bioskopskim filmom u ovim vremenima postpandemije je sjajan novi početak2, zaključila je Molfino. Pored Margarite Molfino u film “Delinkventi” koji je koprodukcijA Argentine, Luksemburga, Brazila i Čile,
a igraju: Daniel Elias, Esteban Bigliardi, German De Silva, Laura Paredes, Mariana Chaud, Cecilia Rainero, Havier Zoro Saton, Gabriela Saidon…

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra