Jezik

eng

Program

NOVINE U PROGRAMSKIM CELINAMA 52. FEST-a

Ovogodišnji Fest donosi i određena koncepcijska osveženja, oličena u dve programske celine, Fest Fokus i Snoliki film, koje sadrže po 8 ostvarenja.

“Možemo reći da ove godine Fest fokus obuhvata tematski ili sadržajno slične filmove, a selekcija Snoliki film ostvarenja koja su srodna po formi”, rekao je umetnički direktor Festa, Jugoslav Pantelić, obrazlažući kriterijume novih programskih celina.

Fest fokus ove godine okuplja filmove koji se bave temom dece ili tinejdžera suočenih sa određenom vrstom nasilja. Pantelić naglašava da se ideja za program  donekle sama nametnula, posmatranjem, sa jedne strane, sveta u kome živimo, a sa druge, samih filmova. “Mnoštvo dobrih filmova snimljeno je u svetu prethodne godine koji se bave ovom temom, a što je koincidiralo sa potrebom da se kao društvo više posvetimo onima najosetljivijima među nama, a to su deca i mladi. Nadam se da će nam filmovi donekle pomoći da bolje prepoznamo probleme sa kojima se deca nose, a koje često nisu u stanju sama da nam saopšte.”
Pantelić ističe i kako su ovi filmovi, iako tematski slični, raznovrsni u pristupu i žanru i da samo nasilje tretiraju u različitim njegovim vidovima, a da se u okviru ove selekcije nalaze i filmovi etabliranih autora, kao što je slučaj sa filmom Čudovište, čiji je reditelj Hirokazu Kore-eda dobitnik Zlatne palme, kao i neki možda manje zvučni, ali ništa manje kvalitetni naslovi, poput filma Moja mala noćna tajna, koji vrlo tešku temu obrađuje na napet i uzbudljiv način.


Programska celina Snoliki film potpuno je nova na Festu, a inspiraciju crpi iz istoimene knjige čuvenog montažera, reditelja, teoretičara filma i profesora, Marka Bapca, koji se u njoj bavio vezom između filma i snova.

“Snoliki film može biti široko shvaćen i stanje snolikosti se može postići brojnim filmskim sredstvima. Ovu selekciju čine filmovi koji dolaze sa raznih meridijana, bave se različitim temama, a logiku sna nekada slede načinom naracije, a nekada svojim stilom kreiraju meditativnu ili začudnu atmosferu kakvu doživljavamo u snovima.”, rekao je Jugoslav Pantelić i dodao da je već neko vreme u njemu postojala ideja o selekciji koju bi činili filmovi “manje ili više nekonvencionalnog izraza i koji predstavljaju posebnu avanturu za gledaoca od koga iziskuju izvesno prepuštanje.”
U selekciji Snoliki film nalaze se ostvarenja kao što je Samsara, španskog reditelja Luisa Patinja, koji se visoko kotira na prošlogodišnjim listama relevantnih kritičara, kao i film Sidoni u Japanu, sa Izabel Iper u glavnoj ulozi.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra