Jezik

eng

Program

Ovacije za "Pamtim samo sretne dane" Nevia Marasovića

U programu FEST-a Gala 52, 01.03.2024. premijerno je prikazan hrvatski film “Pamtim samo sretne dane” reditelja Nevia Marasovića, a ovo ostvarenje je doživelo ovacije u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
Pre premijere poslednjeg filma pokojnog glumca Radka Poliča na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST reditelj Nevio Marasović, hrvatski glumac Zlatko Burić i Nikica Zdunić asistentkinja reditelja predstavili su film “Pamtim samo sretne dane”.
Prema rečima Nevia Marasovića Radko je bio prvi i jedini izbor za ovu ulogu: “Bio je veoma bolestan, međutim bio je dovoljno dobro da bi došao u Zagreb da snimamo. Naslućivao je da je ovo njegov poslednji film, bio je vrlo entuzijastičan. Sve o čemu razmišlja njegov lik, poklapalo se u velikoj meri sa onim o čemu je i sam razmišljao”, rakao je Marasović.
Pokojni glumac, kako kaže reditelj Marasović, video je deo filma pre smrti. “Video kraj koji mu je mnogo značio. Dok je gledao film, u očima mu se videlo da mu se sviđa. Bio mu je simbolički blizak. Kada sam ga poslednji put čuo bio je zadovoljan i miran”, rekao je pred akreditovanim novinarima FEST-a.
Kako je ispričao, film je sniman samo nedeljama u jednom zagrebačkom restoranu tako da je već oslabljeni glumac mogao da prati tempo snimanja.
Jednu od uloga tumači i Zlatko Burić za koga je rad na ovom filmu bilo “rezbarenje po duši”: “Uz sve što sam tada pored toga snimao, ti dani na setu su mi bili poput oaze, poput “zvona” ispod kojeg smo delili našu intimu, druženja, emocije… Bio sam zaista uzbuđen i emotivno dotaknut svakim trenutkom pored Radka. Gajio sam veliko poštovanje prema njemu kao pozorišnom glumcu koji je otvorio drugačiji pristup umetnosti. Bilo je to veliko iskustvo na planu filma, a na ličnom - finih rezbarenja po duši. A u pauzama razgovori i drage pošalice starih frajera…”

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra