Jezik

eng

Program

Premijera hrvatsko-srpske koprodukcije “Sveta porodica“ na 52. FEST-u

 

 U okviru Glavnog takmičarskog programa 52. FEST-a pred festivalskom publkom u MTS Dvorani 01.03. premijeno je prikazan film “Sveta porodica” Vlatke Vorkapić.
Nekoliko sati pre prikazivanja, pred publikom u susretu sa medijima film 'Sveta porodica'; predstavili su rediteljka Vlatka Vorkapić i glumci Luna Pilić, Judita Franković i Ivan Čuić.
"Sveta porodica" je hrvatsko-srpska koprodukcija koju potpisuju "Interfilm" i "Zillion Film"; Lazara Ristovskog koji je uputio pismo FEST-u:
"Sveta porodica" predstavlja sedmi film u seriji manjinskih koprodukcija i svi prethodni filmski projekti imali su značajan uticaj na hrvatsku i srpsku filmsku scenu. Sva ova ostvarenja u saradnji sa produkcijom "Interfilm" su bila prezentovana na prestižnim filmskim festivalima, gde je bio istaknut kvalitet naše regionalne kinematografije" naveo je Lazar Ristovski u pismu za FEST.
Rediteljka i scenaristkinja Vlatka Vorkapić navela je dragocena fimska saradnja u regionu: "Veoma mi je drago da imamo film na FEST-u, koji mi jako puno znači, posebno što dolazimo sa projektom koji predstavlja regionalnu saradnju Srbije i Hrvatske ", istakla je Vorkapić.
Kako je rekla, radnja filma je smeštena u 60-te godine prošlog veka: ”Film je baziran na istinitom događaju, o kome mi je pričala scenaristkinja Slavica Šnur, saznala je to od svoje majke. Uzeli smo tu osnovu i otišli smo dalje, kasnije smo razvijali dramaturški u drugom pravcu. Iako se dešava priča toliko davno, film predstavlja ogledalo društva. Sve nam se to dešava i danas kao i tada” istakla je Vorkapić i dodala: “Bojim se da će ova tema biti aktuelna i za 20 godina, iako ja to ne bih volela. Pitanja
manipulacije, ravnopravnosti i zlostavljanja su uvek prisutna" smatra Vorkapić.
Prema sinopsisu filma, iznenadni brak sa momkom koji je opterećen jednom sramotnom tajnom, zbog koje postaje talac patološki tradicionalne i pobožne majke beskrupuloznog i šarmantnog oca, za nadničarku Janju biće velika zamka laži, mračne požude, tradicionalizma i devijantne pobožnosti.


Jednu od glavnih uloga u filmu "Sveta porodica"; Vlatke Vorkapić tumači srpski glumac Nikola Đuričko. "Dugo sam razmišljala ko bi mogao da igra ulogu Marka, i jedno veče Đuričko mi je spontano pao na pamet. Bilo mi je jako važno da Marko bude šarmantan, zgodan, duhovit, simpatičan, što sve Nikola Đuričko jeste. A onda kada se kopa po njegovom biću, nalazi se duboki mrak, ispod toliko lepih slojeva. Nikolina karijera i jeste takva da igra beskrajno simpatične momke, ovde sam htela da bude to uz drugačiji pristup", ispričala je Vlatka Vorkapić.
Prema rečima Vorkapić produkcija je Đuričku poslala scenario, a glumac je bio zbunjen i želeo da se čuje sa rediteljkom. "Nikola me je odmah pitao otkud sam njega videla za tu ulogu Marka. Nije sebe prepoznao za tu rolu. To mu je bila prva reakcija. Ja opet želim da dam glumcima priliku da im nove uloge budu drugačije, to je za njih izazov”, kaže rediteljka.
Kako je istakla, nije pogrešila jer su Nikola Đuričko i Ivan Čuić, koji mu igra sina, u jednom trenutku, nosili brkove i veoma ličili.


Glavna glumica Luna Pilić kazala je da u svetu danas postoje idealne žrtve, kao što je Janja, koju tumači. "To ne znači da svako od nas ne može biti doveden u situaciju da je izmanipulisan i zlostavljan, te da i sam postane žrtva. Smatram da se žrtve stvaraju, a ne rađaju", navela je ona.
Glumica Judita Franković igra lik lepe krojačice u malom selu i kaže da je to sporedna uloga, ali da je bolji opis onoga što ona igra engleska sintagma "best supporting role". "Ona je svesnija vremena u kome živi od drugih likova, ima ogledalo dešavanja, sve komentariše, i na neki način je svetla tačka priče i potencijalni nosilac promene. Iz tragedije u filmu desi se nešto i pozitivno. Te tri žene imaju mogućnost da stvore neki novi njihov svet i pored tragedije koja ih je zadesila. Kada se malo zagrebe po površini, ovo je zapravo čaroban i pozitivan svet", ispričala je Franković.
Glumac Ivan Čuić smatra da njegov lik, koji ima strašnu tajnu, postepeno se otvara prema samo prema svojoj ženi, koju nije želeo da oženi. On kaže da su komentarisali da tokom većine filma ćuti. "Ta tišina je dominantna, preovladava, izgleda da je bolje da se problem krije pod tepihom i da se zataškava nego da
se o njemu priča i da se rešava", naveo je Čuić.
Uz pomenute glumce u filmu igraju i: Anita Matić Delić, Aleksandar Cvjetković, Aljoša Čepl, Lidija Penić-Grgaš, Sandra Lončarić, a “Svetu porodicu” gledamo 02.03. (Cineplexx Galerija, Sala 7, 16:30) i 03. 03. (Cineplexx Ušće, Sala 1, 17:00).

 

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra