Jezik

eng

Program

“Ruski konzul“ Miroslava Lekića za kraj 52- FEST-a

Premijerom domaćeg filma “Ruski konzul” Miroslava Lekića u nedelju uveče (03.03.2024) biće svečano završen 52. Međunarodni filmski festival FEST.

O ovom ostvarenju koje je  je poslednji film nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića, pored reditelja Miroslava Lekića, govorio je i Vuk Drašković, pisac istoimenog romana po kome je sniman film, ali i glumci Nebojša Dugalić, ⁠Svetozar Cvetković i Visar Vishka, kao i ⁠Paulina Manov i Danica Radulović.
Prema rečima reditelja Miroslava Lekića film je sa razlogom posebno posvećen pokojnom Žarku Lauševiću:
“Ovaj film ima dugu predistoriju. Odmah po završetku filma ";Nož" postojala je ideja da se realizuje "Ruski konzul". Iz razno-raznih razloga, pre svega finansijskih, to nije uspelo. Ali 20 i nešto godina posle toga došli smo u priliku da ga realizujemo. To je deo jedne triologije koja se meni jako sviđa i ono što je za mene bilo specifično kao i u "Nožu", to je bavljenje literaturom koja ima izrazitu refleksiju na stvarnost u kojoj živimo”, naveo je Lekić I dodao:
“S druge strane, svi ti romani, i "Nož" i "Ruski konzul" su pisani davnih osamdesetih godina, ali su veoma aktuelni i dan danas. U tim romanima je anticipirano neko vreme koje će doći. Ono nije ostalo zarobljeno u vremenu kada je pisano, već ima neke svoje refleksije i na trenutak u kojem živimo. Jedan od razloga jako bitnih je upravo to što je "Konzul"  roman koji se bavi periodom između 1973-1983. događajima na Kosovu, ali istovremeno ima tu veoma jaku refleksiju na neko savremeno vreme.  Nismo pokušavali da
se ovim filmom bavimo nekim potencijalnim rešenjima, nego jednostavno hteli smo da sugerišemo način na koji je možda jedino moguće izaći iz problema koji je trenutno veoma aktuelan",  istakao je reditelj Lekić.
Kako je Lekić istakao, on i pokojni Laušević su bili prijatelji, ali nisu imali sreće sa filmovima.
“Ne govorim o kvalitetu. Nikada nismo imali priliku da do kraja uživamo u tome što smo radili. Žarko je jako mnogo radio na filmu, to Vuk zna, četiri godine smo spremali ovaj film. Žarko nije bio samo glumac, on je učestvovao i u izradi scenarija. Film je snimao kad je već bio jako bolestan, ali, kako bih rekao, imali ste jednog Žarka koji dođe na set i drugog kada kažete "akcija" ..Ta energija, posvećenost, bila je jako fascinantna, s obzirom na okolnosti u kojima se nalazio. Film je posvećen njemu, jer ga je obeležio na poseban način. Ja nekako ne verujem da bi ovog filma bilo da nije bilo Žarka” - zaključio je Lekić.
Pisac romana "Ruski konzul", po kome je film nastao, Vuk Drašković rekao je da je sam veoma zadovoljan ekranizacijom svog romana: “Glumci su igrali maestralno, a Žarko Laušević je odigrao nezaboravno rolu, poslednju u svom životu, rolu konzula carske Rusije Ivana Stjepanoviča Jastrebova. I film i roman "Ruski konzul"  vraćaju nas i dočaravaju nam sedamdesete i osamdesete godine prošloga veka kada je došlo do erupcije kosovskog vulkana, čija će se lava ubrzo razliti po celoj onoj velikoj državi koja se zvala Jugoslavija”, objasnio je  Drašković
Kako kaže, tog vremena zla devedesetih nema ni na filmu, nema ni u romanu: “Ali se i u filmu i u romanu ubedljivo čuje topot nadolazeće tragedije i nesreće svih, i na Kosovu i u Srbiji i u celoj Jugoslaviji. Ja razmišljam da li smem da se upustim u avanturu pisanja nastavka "Ruskog konzula", rekao je Vuk Drašković.
Kako je rekao Nebojša Dugalić, radeći film “Ruski konzul” trudili su se da apstrahuju što je moguće više bilo kakav ideološki okvir filma: “Trudili smo se da ne sudimo, već da posmatramo sudbine ljudi koji su se zatekli tu gde jesu i kako se breme koje nose na svakog od njih preliva i kako ih pritiska i priklještava za zemlju. Drago mi je da smo u nekim scenama postigli da se to vidi. Scena u zatvoru, kada se Ilija rastaje sa svojim prijateljem Albancem, kada se vidi da su pod drugim okolnostima mogli da budu rođena braća, a zapravo ih je neko istorijski razmestio da budu na različitim stranama. To smo se trudili da sačuvamo,jedino što se da sačuvati u tim vremenim, da čovek ostaje čovek“- rekao je glumac Nebojša Dugalić na pres konferenciji.
Kako je rekao Svetozar Cvetković, on ne igra pozitivca: “Lekić kao reditelj ostaje moralni pobednik porukom koju šaljemo publici. Bila mi je velika provokacija i zadovoljstvo kad mu je palo na pamet da igram ovu ulogu, što je imao dovoljno poverenja. Radimo zajedno od prvog njegovog filma. Žarko i ja smo uglavnom igrali u njegovim filmovima, a cela ekipa je potpuno nova, to me je obradovalo. Film ima taj arhaični prizvuk, praćen licima koje vuku korene iz tog prošlog vremena, sa tom emocijom. Lik koji igram ima i čudan kraj i taj kraj ga "očevečuje" - zaključio je je Cvetković.
 Kako je navela Paulina Manov njen lik je promenjen u odnosu na roman. “Trebalo je napraviti nove odnose. Moj lik je lik žene koja razume svog čoveka i glavni zadatak joj je da zaštiti porodicu” - kazala je Manov.
U filmu “Ruski konzul” igraju i: Visar Viška, Danica Radulović, Mensur Šafkiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petrovci, Tamara Aleksić I drugi, a u domaće bioskope stiže od 7. marta.

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra