Jezik

eng

Program

„Samo kad se smejem“ Vanje Juranić takmiči se za Beogradskog pobednika 52. FEST-a

 

Među filmovima koji su u trci za jednog od Beogradskih pobednika 52. međunarodnog filmskog festivala FEST je i film „Samo kad se smejem“ rediteljke Vanje Juranić. Samo nekoliko sati pre svečane premijere koju smo gledali 26.02.2024. u 17 sati, ekipa filma predstavila je svoje delo pred novinarima 52. FEST-a.

O filmu su govorili: rediteljka Vanja Juranić, scenaristkinja Elma Tataragić, glumci: Tihana Lazović i Slavko Sobin, ali i producentknjia Nikolina Vučetić Zečević.
„Samo kad se smejem“ je hrvatsko-srpska koprodukcija za koju su scenario pisale rediteljka Juranić i Elma Tataragić, a nastao je tragom jedne sudske presude, inspirisano istinitim događajem. U pitanju je drama o nasilju u porodici.
Rediteljka, montažerka i koscenaristkinja Vanja Juranić prvo je naglasila da joj je drago da je na FEST-u, a potom se osvrnula na presudu Zadarskog suda kojom se osuđuje žena koja je u samoodbrani ubila muža nasilnika.
“Film je inspirisan istinitim događajima o kojima se u hrvatskim medijima pisalo, a ta presuda o kojoj je reč mene je posebno iziritirala jer je dolazila iz duboko patrijahlnog uverenja i bila je puna mizoginije”, navela je Juranić i dodala:
“Kada smo Elma Tataragić i ja krenule sa pisanjem scenarija razgovarale smo o tome kako neke stvari ne možemo da ubacimo u scenario jer nam niko ne bi verovao koliko su van pameti. U jednoj od presuda bilo je navoda “muž jeste davio ženu… ali, ipak je mogla disati” i još nekih apsurdnih stvari da je teško poverovati da se zaista događaju” istakla je Juranić.
“Po stoti put pokazalo se da je život kreativniji od nekog izmaštanog scenarija. Meni to nije ništa novo, jer inače pišem filmove prema istinitim događajima. Kada mi je Vanja donela priču, znala sam za taj slučaj, pratim aktuelna dešavanja iz društva i regiona, ali pomislila sam koliko je značajno da imamo priliku da uradimo važnu priču kao što je ova” - istakla je scenaristkinja Tataragić.
Rediteljka i montažerka Vanja Juranić veruje da je tema njenog filma važnija od njenog ostvarenja: “Jedan film možda i ne može promeniti svet. Ipak, umetnost može da pokrene mnoge stvari na bolje, u to sam uverena. Trenutno se vode razgovori o izmenama krivičnog zakonika u Hrvatskoj. Inicijativa je da se femicid uvede kao pojam, iako je sva prilika da se to neće desiti, nešto se pokrenulo”, navela je Vanja Juranić.
Glumica Tihana Lazović koja igra glavnu ulogu u filmu Juranićeve rekla je da joj ovo nije najteža uloga u karijeri. “Najteže je igrati loše, u scenariju napisanu, ulogu. Ovde to nije slučaj, tako da mi nije bilo teško.
Odgovornost je bila velika, ali važno mi je bilo da moja Tina u filmu ne bude pasivna i da je ne gledamo samo kao žrtvu. Imala sam potrebno da Tina bude hrabra i duhovita. Nespretna, da ima svoje želje, ambicije, snove. Da gledaocima bude bliska i da se mogu poistovetiti sa njom”, kaže Tihana.

Prema njenim rečima scenario je sjajno napisan: “Mučne scene nasilja snimljene su iz prve, nismo morali da ponavljamo. Kolega Slavko i ja smo ih prostudirali sa rediteljkom i intuitivno smo sve to pustili iz sebe” rekla je između ostalog Lazović.
Glumac Slavko Sobin naveo je da mu je bilo važno da je lik nasilnog muža sagledan sa više strana, te da ne bude prikazan samo kao monstrum.
Pored Tihane Lazović, koja je za ovaj film u Puli osvojila “Zlatnu arenu” za najbolju glavnu žensku ulogu, kao i “Zlatni orion” i Slavka Sobina (“Srebrni Orion” za najbolju sporednu mušku ulogu) igraju i: Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Iva Jerković, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras, Aneta Grabovac i drugi.
Film “Samo kad se smejem” na program je 52. FEST-a 27.02. (Mts Dvorana, Sala 1, 09.30 i Cineplexx Galerija, Sala 7, 16.30) i 28. 02. (Cineplexx Ušće, Sala 1, 17.00).

Galerija

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra