Jezik

eng

Program

“Sedmo nebo“ Jasne Nanut prikazan na 52. FEST-u

U okviru programa FEST-a Gala 52 festivalska publika je 01.03.2024. videla hrvatski film "Sedmo nebo" Jasne Nanut. Deo autorske ekipe nešto ranije predstavio je ovu hrvatsku komediju, a o filmu su govorili rediteljka Jasna Nanut, glumica Iva Jerković i producent i koscenarista Hrvoje Osvadić.
Kako je navela rediteljka Nanut, scenario za ovaj film pisan je pune četiri godine."Pre ovoga kad bih od kolega čula da su razvijali scenario po osam godina, bilo mi je čudno da to mora toliko da traje. Bila sam uverena da ja to mogu brže. Na kraju se sve odužilo i imali smo sedmu kao konačnu verziju scenarija"
rekla je rediteljka.
Kako je ispričala, tokom rada na filmu bilo je i ideja da glavni lik bude žena, ali se od toga odustalo, a prema sinopsisu “Sedmo nebo” je priča o čoveku sa previše žena i premalo vremena, koji pokušava da prizna ženi da se zaljubio u drugu.
“Oko njega se steže obruč, i gde god da skrene, slomiće nekom srce. On je producent, tako da treba da bude organizovan i naučen da donosi odluku u poslu, ali nije tako i u životu. Srećan je on i sav tako na sedmom nebu, ali je istovremeno u stresu, jer zna da mu to stanje neće trajati zauvek", objasnila je rediteljka.
Prema njenim rečima za svoj prvi film "Sedmo nebo" imala je uzore u rediteljima i ostavrenjima poput "Desetke" Blejka Edvardsa,"Lignja i kit"  Noa Baumbaha, "Riba zvana Vanda"; Čarlsa Kričtona.
“Jedan hrvatski kritičar na projekciji "Sedmog neba" u Osijeku, ocenio je da je ima nečeg "vajlderovskog u ovom filmu” , rekla je Nanut i zaključila da je taj Vajlder duboko usađen u njeno kreativno biće, a da do ponovnog gledanja njegovih filmova, toga nije bila svesna.


Glumica Iva Jerković u filmu "Sedmo nebo"; igra ljubavnicu glavnog junaka: “Ona želi da njen čovek preuzme odgovornost za svoje postupke, jer bi želela dete, odlučna je u tome, jer se nalazi u tridesetim godinama i njen biološki sat otkucava”, kazala je glumica.
Hrvoje Osvadić, koscenarista i producent filma, smatra da se glavni junak “Sedmog neba” ponaša kao većina njegovih prijatelja, želi da uživa u životu sa lepim ženama i devojkama, ali ima zdravstvenih problema, kao aritmiju ili povišeni pritisak jer je stalno pod stresom.
Uz Ivu Jerković uloge tumače:- Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Nikša Butijer, Dejan Aćimović, Petar Ćiritović i drugi.
Prema Osvadićevim rečima, na 52. FEST-u prikazano je nekoliko interesantnih hrvatskih filmova, ali da to nije prava slika stanja u hrvatskoj kinematografiji. Kako kaže, 2021. bila je srećna godina kada je na konkursu Hrvatskog filmskog centra 12 dugometražnih igranih filmova dobilo podršku, ali to nije više realna situacija, jer sada svi filmovi dobiju neku manju sumu na konkursima, oko 60 000 evra, i dalje se producenti sami snalaze. Kako je naveo, nema mnogo gledalaca u bioskopima, te se obično na godišnjem nivou snimi pet igranih filmova, od čega su dva debitantska.

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra