Jezik

eng

Program

POČELA PRODAJA ULAZNICA ZA 52. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST

Karte za 52. međunarodni filmski festival FEST  koji traje od 23. februara do 3. marta u prodaju su od 14. februara.

Ljubitelje filma očeuje 10 dana festivala, kada će moći da vide 108 filmova iz četrdesetak zemalja.

Od Ujedinjenog Kraljevstva i Sjednjienih Država do Kine i Japana, od Južne Koreje, Malezije i Tajvana preko Nigerije, Luksemburga, Monaka, od Kanade i Islanda preko Tunisa, Saudijske Arabije i Katara, Rusije i Kipra, Perua, Ukajine  i Holandije, ali i od Poljske, Mađarske, Rumunije i Bugarske, te Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kreće se putanja kojom su ovogodišnji filmovi našli put do 52. FEST-a.

FEST otvara film “Bartonova akademija”, koji je režirao Oskarovac Aleksander Pejn, a koji ima više nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, dok će poslednju klapu na festival 3. marta označiti poslednji film Žarka Lauševića ”Ruski konzul”,  koji je, prema romanu Vuka Draškovića, režirao Miroslav Lekić. 

Pored filmova u Glavnom takmičarskom programu, gledaćemo i ostvarenja koja nam se prikazuju u okviru programskih celina  Gala by Knjaz Miloš,  Gala+, FEST masters, FEST fokus, FEST 52, Snoliki film, FEST anima, Doku FEST, ali i FEST klasik,  FEST serija i FEST intro.

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove: Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije  Kopole, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića. Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Juri Bikov, Raša Bukvić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.

Među filmovima koje ne treba propustiti, tu su pretendenti za Oskara  - “Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, “Zona interesa” Džonatana Glejzera, “Anatomija pada” Žistin Trije sa Sandrom Hiler - dobitnik Zlatne Palme na festival u Kanu i Zlatnog Globusa za najbolji scenario, “Dečak i čaplja” Hajaa Mijazakija koji je dobio i Zlatni Globus za Najbolji animirani film,  zatim “Četiri ćerke” rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film, ali i: “Gospodar” Jurija Bikova, dokumentarac “Uspon i pad Džona Galijana” sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, te “Zelena granica” Agneške Holand (Nagrada žirija na festivalu u Veneciji), “Ja kapetan” Matea Garone - nominovan za Oskara za najbolji strani film, “Eskort” Lukasa Nole, “Dok ne istekne vreme” Liliane Kavani  i još mnogi.

Program FEST-a održavaće se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana: mts Dvorani
(sale 1 i 6), Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksu Ušće (sale 1 I 2) i Sinepleksu Galerija Beograd (sale 5 i 7).

Cene ulaznica su 400 i 600 dinara, a za svečano otvaranje i zatvaranje po 1000 dinara.

Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST biće dodeljene jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije Želimiru Žilniku i iranskom reditelju Ašgaru Farhadiju (29.02) dvostrukom laureatu nagrade Oskar. 

 

Ulaznice

Ulaznice  za FEST se prodaju na blagajnama gde se programi održavaju, kao i onlajn putem sajta tickets.rs.

Za filmove u MTS Dvorani ulaznice su dostupne na sajtu Tickets.rs i Ticket Vision prodajnim mestima, (Cvetni trg, Bilet centar, TC Ušće) kao i na blagajni MTS dvorane svakog dana od 10 do 22.30 časa

Za filmove u Dvorani kulturnog centra Beograda ulaznice su dostupne samo na blagajnama te dvorane. Blagajna Dvorane kulturnog centra od  radi od 16 h - 21h,  a u vreme Festivala od 11.00h - 23h.

Za filmove u Jugoslovenskoj kinoteci (Sala Makavejev) ulaznice su dostupne samo na blagajni te dvorane Blagajna u Jugoslovenskoj kinoteci do 23.02. radi od 10.00 do 16.00 i od 17.00 do 20.30 osim ponedeljkom kada blagajna neće raditi kao i za vreme državnih praznika  U vreme festivala radno vreme blagajne Jugoslovenske kinoteke je od 10.00 do 21.00.

Za filmove u Domu omladine ulaznice su dostupne na sajtu efinity.rs, mobilnoj aplikaciji Efinity kao i na blagajnama: Štark Arene, TC Rajićeva I sprat, blagajni DOB-a  svakog dana od 10h - 22h osim nedelje.

Na državni praznik, 15.02. radiće samo blagajna u TC Rajićeva, a u vreme FEST-a blagajna radi i nedeljom.

Za filmove u bioskopima Cineplexx Ušće i Cineplexx Galerija ulaznice se mogu nabaviti preko Cineplexx mobilne aplikacije, sajta cineplex.rs i na blagajnama Cineplexx bioskopa od 15 do 23 časa.  Ulaznice za Cineplexx se mogu kupiti i van radnog vremena, na kioscima ispred bioskopa.

 

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra