Jezik

eng

Program

“Videoteka“ Luke Bursaća premijeno u Gala programu 52. FEST-a

Novi film Luke Bursaća "Videoteka" premijerno se prikazuje na 52. Međunarodnom filmskom  festivalu FEST u okviru programske celine Gala.
Nakon uspešnog, nagrađenog debija na 46. FEST-u 2017, mračne komedije “Afterparty”, Luka Bursać vraća se na FEST da predstavi svoj novi film, koji potpisuje kao reditelj i scenarista.
Pre premijere "Videoteke" koja je zakazana za 28.02 (Cineplexx galerija, 19.30), o filmu su pred akredeitovanim novinarima FEST-a, pored reditelja Luke Bursaća govorili i glumci Relja Popović i Tamara Isailović.
Glavni junak “Videoteke” nakon neuspele pljačke, utočište pronalazi u napuštenom video-klubu, a tri filma koja će odabrati da pogleda, pošto je primoran da u video-klubu provede noć, odvešće ga u čudesne svetove filmskih priča, i zato je Bursaćev novi film omnibus.
Prema Bursaćevim rečima zahvalan je umetničkom direktoru Panteliću što je i u “Videoteci” prepoznao klavlitet koji ovaj film kvalifikuje za FEST.
“Rekao bih da je ovaj film na neki način moje ljubavno pismo specifičnom podžanru, koji je meni inspirativan, a okarakterisan je kao ponoćni film. To su filmovi za koje zbog šokantne tematike ili kontroverznosti nije bilo mesto u mejnstrim bioskopima, a koji su deo američke kinematografije s kraja 70-ih i početka 80-ih godina“, objasnio je Bursać.
Prema njegovim rečima, bili su to filmovi koji su se davali u ponoć, bili prikazivani u ograničenom broju bioskopa.
“Mislim da je jasan uticaj američkih filmova na moju inspiraciju, ali i reditelji kao što su Kronenberg, Karpenter, Dejvid Linč u ranijim radovima, ali i uticaj evropskog arthausa, Žulavskog, ali i Romera”, naveo je Bursać.
Prema njegovim rečima, sama struktura tih filmova je bila prilično slobodna i to je ono što mu je bila vodilja.
“Inače, omnibus se obično radi zato što nemate dovoljno novca i onda nastojite da u ovaj format upakujete više reditelja, da bi došli do dugometražnog filma. “Videoteka” je mali presedanski slučaj zato što sam ja reditelj sva četiri filma koja izgledaju potpuno estetski drugačije”, zaključio je Bursać.
Muzičar, glumac i producent Relja Popović, koji u jednoj od priča omnibusa “Videoteka” igra glavnu ulogu, naveo je da se posle nekoliko godina odsustva glumi vratio baš kod reditelja Bursaća, zašto što mu pruža slobodu:

“Kada dobijem neku ulogu, gledam šta je tu meni zanimljivo, da li ja tu imam da istražujem i kopam po sebi i da meni to putovanje bude zanimljivo.  U ovom filmu je trebalo da igram sasvim drugu ulogu, ali smo Luka i ja došli do ideje da je uloga koji ste videli ono što ja treba da igram”, objasnio je Popović.
Tamari Isailović, koja ima zapaženu ulogu u poslednjoj priči omnibusa Luke Bursaća “Videoteka”, ovo je filmski debi:
“Nisam očekivala da ću biti izabrana, ali sam uživala na snimanju u Majdanpeku, gde su svi bili divni prema nama”, rekla je mlada glumica.
Pored Relje Popovića i Tamare Isailović u “Videoteci” uloge tumače i: Igor Benčina, Miona Marković, Zoran Cvijanović, Đorđe Kadijević, Bogdan Farcas, Jovana Belović, Jovan Jovanović, Tamara Isailović, Petar Zekavica, Miloš Samolov, Alisa Lacko i mnogi drugi, a film gledamo i 28.02. (Cineplexx Ušće, Sala 2,17.30) i 01.03. (Cineplexx Ušće, Sala 1, 14.30).

Pokrovitelj
Ministartsvo kulture i informisanja
Osnivač
Grad Beograd

Sponzori

 
 
 
 
Knjaz Miloš
 
 
 
 
 
Italijanski kulturni centra